Wat doe jij als ondernemer met je creativiteit?

Creativiteit is onmisbaar voor jou als ondernemer. Het is de essentie van je bedrijf. Dus neem de ruimte ervoor en oefen die vaardigheid, op welk gebied dan ook.

Eten, drinken, slapen, vrienden, kunst, muziek, natuur en bezinning. Daar bestond mijn kerstvakantie zo ongeveer wel uit.
Het was bijzonder 🙂

Tussendoor heb ik gelezen, geluisterd naar podcasts en geschreven. En ik ben van plan dat veel meer te gaan doen. Als ondernemer die veel in de actiestand staat, heb ik ook een enorme behoefte aan inspiratie en vooral aan zelf creëren. Zonder dat het meteen een doel dient.

Ik wilde schrijfster worden

Creativiteit ondernemer plaatjes draaienAls klein meisje wilde ik schrijfster of actrice worden. En astronaut. Omdat ik de sterren wilde zien en ontdekken hoe dat allemaal in elkaar zat daarboven.

In ons huis werden we omringd met creativiteit. Mijn moeder macramé-de en maakte wandkleden (het waren de jaren zeventig). Geregeld zaten we met haar te kleien of papier-maché-en. Mijn vader schreef en vertelde anekdotes aan de eettafel. Ook speelde hij piano waar hij geregeld jazz op zat te improviseren. En hij begeleidde ons terwijl mijn zussen en ik liedjes zongen.

Van jongs af aan schreef ik verhalen, gedichtjes en in mijn dagboek. Dus dat ik later een creatief beroep wilde was niet zo vreemd. Toch ben ik wat anders gaan doen. Want ik wist niet zo goed hoe ik dat moest aanpakken en durfde het niet aan. Wel heb ik in mijn werk altijd geschreven en de ruimte gehad om te ontdekken.

Creatief zijn we allemaal

Die drang om iets te creĂ«ren heb jij vast ook. Want ook al ben je misschien geen kunstenaar, creatief zijn we allemaal. Het is alleen een vaardigheid die vaak maar wat suddert. Omdat we van alles voor laten gaan: geld verdienen, zorgen voor anderen, het dagelijkse reilen en zeilen, aanpassen aan ‘de wereld’, Netflixen (lees in dit blog wat je over storytelling van Netflix kan leren), social media, Whatsapp berichtjes..

En misschien durf je er ook nog niet zo goed in contact mee te komen en het te laten zien.

Maar als we iets creëren, al is het een cake of een wiskundige formule of een jurk, tilt dat ons naar een ander niveau. We kunnen de cake uitdelen: we kunnen door creativiteit andere mensen raken. Als wij allebei tweeten over deze paarse bloem, tweeten we niet hetzelfde. Dat is totally cool en a-ma-zing, want niemand ziet de wereld zoals jij. (Kunstcriticus Will Gompertz in Trouw)

Om maar even aan te geven hoe onmisbaar creativiteit voor jou is als ondernemer! Het is de essentie van je bedrijf. Dus neem de ruimte ervoor en oefen die vaardigheid, op welk gebied dan ook.

Zo maak ik foto’s van dingen die ik mooi vind, oefen met bewerkingsapps (mijn favorieten nu zijn Pixaloop, Facetune en Pocketvideo), en schrijf elke dag van alles wat in me opkomt op 750words.com. En van daaruit hoop ik nog veel meer moois te kunnen gaan doen met mijn bedrijf.

You don’t just have to be a spectator. You can be a participant. You are absolutely allowed to have a vision and to create. You are allowed to be here. (Schrijfster Elizabeth Gilbert in haar podcast)

En het is natuurlijk ook mooi om dat ook te delen met anderen. Bijvoorbeeld in een vlog: lees daarover in dit blog.

Wil je mijn blog in je mail ontvangen? Meld je dan hier even aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.